Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Πάσχα, των Κυπραίων Πάσχα...

Θα την εξομολογηθώ την αμαρτίαν μου: ώσπου να γίνω 10 χρονών εν είχα ιδέα ότι στην Ελλάδα ψήνουν αρνί για το Πάσχα! Ήμουν πεπεισμένος ότι η κυπριακή σούβλα δεν ήταν μόνον κυπριακή αλλά και παγκόσμια...
Αλλά όπως αποδείχτηκε υπάρχουν διαφορές τόσο στα εδέσματα του Πασχαλινού τραπεζιού, όσο και στον γενικότερον τρόπον που γιορτάζουμε το Πάσχα στην Κύπρο σε σχέση με την Ελλάδα. Μεν φανταστείτε καμιάν επιστημονικήν ανάλυσην απλά 5-6 παραδείγματα που μετά από εμπεριστατωμένη και δια βίου έγκυρη ερευνητική δουλειά (ε χαλλόου!) προέκυψαν ως στοιχεία διαφοροποίησης του Πάσχατος (...το Πάσχα, το Πάσχατος, το Πάσχα, Ω Πάσχα?!?) στην Κύπρο και την Ελλάδα.

1. Στην Κύπρο δεν ψήνεται το παραδοσιακό ολόκληρο αρνί αλλά η πιο παραδοσιακή σούβλα, ει΄τε χοιρινή κυρίως, είτε ρίφι (κατσικάκι), είτε αρνί ή ακόμα και κοτόπουλο. Σήμερα, βέβαια, αυτό τείνει να διαφοροποιηθεί σε κάποιο βαθμό, όσο η κυπριακή τηλεόραση δανείζεται εκπομπές από την ελληνική και υπάρχουν περιπτώσεις ψησίματος ολόκληρου οβελία με τον κατά τους Ελλάδαν αδελφούς μας τρόπο...

2. Το έθιμο της Λαμπρατζιάς είναι πολύ διαδεδομένον στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και ίσως σε κάποια νησιά του Αιγαίου, ενηξέρω σίουρα, σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα που δεν συναντάται πουθενά.

3. Το προσκύνημα των επιταφίων το πρωί και το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής είναι επίσης κάτι που το κάμνουμεν μόνο στην Κύπρο (το έθιμο ορίζει όπως προσκυνήσουμεν 1, 3, 5, 7 ή και παραπάνω επιταφίους αρκεί να είναι μονός ο αριθμός).

4. Οι φλαούνες (ή βλαούνες) επίσης είναι αμιγώς κυπριακή εφεύρεση είτε με σταφίδες είτε χωρίς!

5. Τα πασχαλινά παιχνίδκια που διοργανώνονται τη Δευτέρα του Πάσχα, κυρίως σε ορεινά χωριά της Κύπρου, δεν τα έχω συναντήσει κάπου άλλου στην ελληνική επικράτεια στην οποία έκαμα τουλάχιστον 4-5 φορές Πάσχα ως σήμερα...

6. Τέλος, κάτι που μου κάμνει όντως μεγάλη εντύπωσην τζαι θα ήθελα μιαν πιο επίσημην γνώμη περί του θέματος είναι η ώρα του "Χριστός Ανέστη". Στην Ελλάδα αρχίζει ακριβώς στις 12 π.μ. ενώ στην Κύπρο στις 12 λέμε το "Δεύτε λάβετε φως" και ακολούθως μετά που κανεναν τέταρτο έρκεται το "Χριστός Ανέστη"!

Πάντως, όπου τζαι να γιορτάσεις το Πάσχα είτε Ελλάδα, είτε Κύπρο είτε στο εξωτερικό δεν παύει να αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή του απανταχού Ελληνισμού!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: