Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η υγεία των αθλητων...

"Τι είμαστε τελικά; Τίποτα δεν είμαστε! "
Με αυτά τα λόγια απάντησε στο τηλέφωνο μια καλή μου φίλη πριν κάποια χρόνια, όταν επικοινώνησα μαζί της μετά από το ξαφνικό χαμό ενός κοινού φίλου.
Και δε θα μπορούσε να έχει περισσότερο δίκαιο!

Ποιος να το περίμενε πως άλλος ένας ποδοσφαιριστής θα έσβηνε με αυτό τον τρόπο;
Μετά το χαμό του Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλλης προ-πέρυσι, άλλος ένας Ισπανός, ο Ντάνι Χάρκε, αρχηγός της Εσπανιόλ, 26 μόλις χρόνων, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και εξέπνευσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που βρισκόταν η ομάδα του για προετοιμασια.


Τα ερωτηματικά πληθαίνουν... Ίσως όμως όλα αυτά τα περιστατικά να είναι δικαιολογημένα!

Πολλοί επαγγελματίες αθλητές χωρίς καν να το γνωρίζουν, θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο μόνο και μόνο κάνοντας τη δουλειά τους!
Έχετε ακούσει ποτέ για την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι ο κυριότερος λόγος αιφνιδίου θανάτου σε νεαρους αθλητές. Τι είναι όμως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Με απλά λόγια η καρδιά μεγαλώνει σε μέγεθος, ιδιαιτερα η αριστερή κοιλία που ωθεί το αίμα προς την περιφέρεια, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την απομάκρυνση του αίματος και την τροφοδότηση των ιστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμίες, στηθάγχη, δύσπνοια, ζάλη και κάποιες φορές σε αιφνίδιο θάνατο!

Δε λέω πως όντως αυτός είναι ο λόγοςστη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα.

Μήπως θα έπρεπε οι αθλητές και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες αθλητές να ελέγχονται πιο επισταμένα; Μήπως μαζί με την καρδιολγική εξέταση θα έπρεπε να κάνουν και ένα υπερηχογράφημα καρδίας; Γιατι κάτι τέτοιο συνήθως παραλείπεται δυστυχώς και το πιστοποιητικό υγείας είναι ¨τυπικό¨!

Ίσως τέτοια περιστατικά να περιορίζονταν αν οι ομάδες έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην υγεία των αθλητών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: